Over bevlogenheid

Het beste uit je medewerkers halen

Wat kost onderontwikkeld potentieel in de arbeidsmarkt? En wat levert het op na ontwikkeling?

Werkbeleving van medewerkers
Uit het meest recente onderzoek van Effectory International (2018) blijkt dat gemiddeld 27% van de medewerkers in Nederland zich zowel bevlogen als betrokken voelt. Daarnaast voelt 11% van de medewerkers zich alleen bevlogen en 47% is alleen betrokken. Concreet houdt dit dus in dat 38% van de medewerkers in Nederland hart heeft voor het werk en 74% van de medewerkers hart heeft voor de organisatie waarvoor hij/zij werkt.

Effectory International voert jaarlijks een wereldwijde studie uit naar de werkbeleving van medewerkers, de Global Employee Engagement Index. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar de bevlogenheid, betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers.

Bevlogenheid
Bevlogenheid betekent dat de medewerkers voldoening halen uit het werk dat zij doen, ze krijgen hier energie van en zetten zich in om het beste uit zichzelf te halen. Bevlogen medewerkers hebben een hart voor hun werk.

Betrokkenheid
Betrokkenheid houdt in dat de medewerker zich verbonden voelt met het bedrijf, ze willen het bedrijf verder helpen en staan achter de doelen. Betrokken medewerkers hebben dus een hart voor de organisatie.

Succes
Onderzoek wijst uit dat bevlogenheid en betrokkenheid van medewerkers essentieel is voor de inzet van medewerkers en dus het succes van de organisatie. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat tevreden medewerkers meer geven om het bedrijf en het werk dat zij doen en als gevolg hiervan betere services verlenen. Daarnaast komen ze eerder met nieuwe innovatieve ideeën, ze zijn creatiever, en ze werken productiever. Dit leidt onder andere tot een grotere klanttevredenheid; klanten kopen meer en verwijzen vrienden en familie vaker door met als gevolg groei en verbeterde prestaties van het bedrijf. Bovendien melden tevreden medewerkers zich minder vaak ziek en zullen ze minder snel van baan verwisselen.

Een schematische weergave van de relatie tussen bevlogenheid en betrokkenheid van medewerkers en het succes van de organisatie.

De gevolgen van onbenut potentieel
Slechts 27% van alle medewerkers in Nederland is bevlogen en betrokken. Dat betekent dus dat er elke dag een grote groep mensen aan het werk is met veel meer potentie dan benut wordt. Dit kost organisaties veel tijd en geld. Hieronder een aantal feiten op een rijtje:

  • Het verzuimpercentage onder tevreden medewerkers bedraagt 3%, terwijl bij ontevreden medewerkers 5,5% van de werktijd verloren gaat aan verzuim.
  • 66% van de tevreden medewerkers zegt geen plannen te hebben om het bedrijf waar hij/zij werkt te verlaten, terwijl 3% actief aan het zoeken is. Van de ontevreden medewerkers beweert 12% geen intentie te hebben het bedrijf te verlaten, terwijl 31% actief aan het zoeken is naar een ander baan.
  • Bedrijven met veel betrokken personeel scoren twee keer hoger op klant loyaliteit (herhaaldelijk aankopen, aanbevelingen aan vrienden) dan bedrijven met een gemiddelde hoeveelheid betrokken personeel.
  • Betrokken en bevlogen medewerkers zijn gemiddeld 18% productiever. Zo zijn zij bijvoorbeeld minder tijd kwijt aan nutteloos internetten en social media.
  • De winsten van organisaties die laag scoren op betrokkenheid en bevlogenheid van medewerkers zijn gemiddeld 16% lager dan de winsten van organisaties met een gemiddelde score.
  • Bedrijven met veel betrokken en bevlogen personeel ontvangen 100% meer sollicitatiebrieven.

Wat betekenen deze cijfers financieel gezien voor een bedrijf?

Neem bijvoorbeeld administratiekantoor ABC, zij zijn een gemiddeld MKB-bedrijf en hebben 28 fulltime medewerkers, een omzet van €3,1 miljoen en met een winst van €4,5 ton. Van deze 28 medewerkers zijn er waarschijnlijk maar 7 die zowel bevlogen als betrokken zijn bij de organisatie. Zodra het kantoor gaat investeren in haar medewerkers leidt dit volgens verschillende onderzoeken tot een omzetgroei van ongeveer 19%. Dit betekent voor administratiekantoor ABC dat hun omzet stijgt met €6 ton.

Dat scheelt al veel hè? En er is nog meer… Een investering in je medewerkers zal direct invloed hebben op een vermindering van de kosten. Een zieke werknemer kost je als werkgever gemiddeld €250 per dag. Van de 220 werkdagen per jaar is een ontevreden medewerker gemiddeld 12,1 dagen afwezig wegens ziekteverzuim. Een tevreden medewerker is daarentegen gemiddeld 6,6 dagen per jaar afwezig. Wanneer administratiekantoor ABC investeert in onderontwikkeld potentieel en ze hierdoor straks 12 extra medewerkers hebben die zich zowel betrokken als bevlogen voelen lijdt dit voor ABC tot een besparing van €16.500. Bovendien kan personeel dat niet op zijn plek zit in het ergste geval overspannen raken. Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat 16% van de medewerkers in Nederland regelmatig last heeft van burn-out klachten. Iedere burn-out kost je als werkgever gemiddeld €60.000.

Het vervangen van een medewerker kost tussen de 6 en 213 procent van het jaarsalaris, afhankelijk van het niveau en de complexe vaardigheden. Gemiddeld genomen kost het vervangen van een medewerker 20% van het jaarsalaris. Het modaal inkomen 2019 in Nederland is €36.000. Het vervangen van een werknemer kost je dus al gauw €7.200. Bij administratiekantoor ABC zijn er 4 medewerkers per jaar actief opzoek naar een andere baan. Door te investeren in onderontwikkeld potentieel kan dit teruggebracht worden naar 2 medewerkers. Hierdoor bespaard administratiekantoor ABC €14.400.

Daarnaast zijn er nog een hele boel indirecte kosten waarop bespaard kan worden wanneer de bevlogenheid en betrokkenheid stijgt. Zo leidt een verbetering van de kwaliteit, de productiviteit en het innovatiepotentieel niet alleen tot een omzetgroei maar ook tot een kostenbesparing. Er zullen bijvoorbeeld minder producten geretourneerd worden en voor bepaalde taken is er minder personeel nodig. Kortom, investeren in medewerkers loont!

Wat is het potentieel van je medewerkers?

Investeren in je medewerkers betekent niet dat je ze zomaar naar een willekeurige cursus of training stuurt. Je wilt weten wat het potentieel is van je medewerkers; oftewel hoe kunnen ze beter presteren in hun huidige rol? Hoe worden je medewerkers meer betrokken en hoe krijgen ze meer plezier in hun werk?

De Succeswinkel helpt bedrijven met bewezen en meetbare resultaten binnen 7 weken. Neem contact op voor meer informatie.

“De samenwerking met Sylvia was heel fijn. Ik had het gevoel dat ze ieder moment voor me klaar stond (dat zei en bevestigde ze ook bij iedere afspraak). Ze luisterde intens naar me. Zocht samen met mij naar de juiste woorden om lange verhalen of reflecties samen te vatten in enkele woorden of korte zinnen, zodat we het allebei snapten. Ze deed precies de dingen die goed voor mij waren. Ik heb me in alle gesprekken met en bij Sylvia volop in verbinding gevoeld met mezelf én met haar.” Jacqueline

Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het is als je druk ervaart doordat je je verantwoordelijk voelt en tegelijk het verlangen hebt om te doen wat bij je past.

Met de begeleidingsmethodiek Quaning bleek dat kwalitatief hoogwaardig en ook nog snel te worden opgelost. Dus besloot ik in 2013 Quaner te worden.

Je bent aan het goede adres wanneer je:
– grote stappen wilt zetten in je persoonlijke ontwikkeling
– voelt dat er meer in je zit dan je laat zien
– echt verandering wilt.

Vul het formulier in en ik neem contact met je op!