06 255 18 674 sylvia@desucceswinkel.nl

De meeste mensen vinden vrijheid belangrijk. Als je in je vrijheid wordt belemmerd, heb je het gevoel dat je wordt geleefd. Je raakt gefrustreerd, omdat je je talenten onvolledig kunt ontplooien. Een gebrek aan autonomie maakt mensen opstandig. Er zijn 7 dimensies van vrijheid die het gemakkelijker voor je maken om je doelen te realiseren. In dit artikel vertel ik alles over de eerste dimensie en persoonlijke vrijheid: je leven, werk en onderneming versimpelen.

Wat is persoonlijke vrijheid?

Persoonlijke vrijheid betekent dat je zeggenschap hebt over je leven. Je kunt je eigen keuzes maken en taken uitvoeren op de manier waarop jij wilt. Persoonlijke vrijheid is ook jezelf op je gemak voelen in iedere situatie. We voelen ons het meest comfortabel als we kunnen doen waar we goed in zijn. Als je je bewust bent van wat jou uniek maakt, straal je zelfvertrouwen uit. Je weet dat je de innerlijke motivatie hebt om de uitdagingen van het leven het hoofd te bieden en kunt omgaan met verschillende mensen. Wanneer je een gevoel van vrijheid ervaart, durf je jezelf te laten zien. Dat maakt het een stuk makkelijker om je doelen te bereiken zowel in je privéleven als op je werk. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan.

versimpel je leven, ervaar meer persoonlijke vrijheid

Versimpel je leven en ervaar meer persoonlijke vrijheid

We leven in een vrij land. Toch zijn er allerlei obstakels in ons leven die ons in onze vrijheid beperken. Zoals ingewikkelde procedures op het werk en de opstapeling van spullen in ons huis. Het versimpelen van je leven is een eerste stap om meer vrijheid te ervaren.


Na haar scheiding nam Isabel tijdelijk haar intrek in het tuinhuis van haar ouders. In het begin vond ze het maar primitief en beklaagde zich over haar omstandigheden. Maar al snel veranderde dat. Het wonen in een tuinhuis maakte Isabels leven heel overzichtelijk. Eenvoud was precies wat ze nodig had na de turbulente jaren die ze achter de rug had. Het gaf haar de rust om alles op een rijtje te zetten en plannen te maken voor de toekomst.


Keuzestress en vrijheid

Bij vrijheid denken we vaak aan het hebben van keuzemogelijkheden. Te veel opties hebben, kan echter ook verlammend werken. Je bent bang om iets te missen en weet niet waar je je op moet richten. Als je te veel wilt of moet, slaat je hoofd op hol. Je raakt het overzicht kwijt en schiet in de stress. Ook op de werkvloer kunnen we gevangen zitten in complexe systemen en processen waardoor we ons in onze vrijheid beperkt voelen. Door het versimpelen van je leven, werk en onderneming krijg je meer focus, overzicht en rust. Daardoor zal je meer vrijheid ervaren.

Vijf tips om je privéleven te versimpelen

1. Accepteer dat je niet alles kunt doen en dat je keuzes moet maken. Wees niet bang om iets mis te lopen. Of het nu een opdracht, feestje of tv-programma is. Als je weet wat werkelijk belangrijk voor je is en wat je talenten zijn, kun je je aandacht makkelijker richten.

2. Ruim je huis op. Deel spullen in vier categorieën in: bewaren, weggooien, verkopen of naar de kringloopwinkel brengen. Door spullen met een emotionele lading weg te doen, schep je ruimte in je hoofd.

3. Zorg dat je niet altijd bereikbaar bent. Zet je telefoon uit. Grote kunstenaars en denkers zijn vaak eenzelvige personen en dat is niet voor niets. Door je af te zonderen kun je tot inspirerende ideeën komen.

4. Durf “nee” te zeggen, hoe moeilijk dit soms ook is. Het is goed om anderen te helpen als zij echt hulp nodig hebben, maar soms is het uit gemakzucht dat anderen je vragen om te helpen. Bedenk dat je door “nee” te zeggen, de ander aanspoort om zelf een creatieve oplossing te bedenken.

5. Koop alleen dat wat je echt nodig hebt. Ook je koopgedrag kan voor chaos in je leven zorgen. Niet alleen omdat je spullen in huis haalt waar je eigenlijk niets aan hebt, maar ook omdat het leidt tot onoverzichtelijke financiën. Stel jezelf iedere keer dat je op het punt staat iets te kopen de volgende twee vragen: a. Heb ik dit echt nodig? b. Hoe gaat mij dit helpen met het bereiken van mijn doelen op de lange termijn?


“Voor mij werd alles zoveel lichter toen ik eenmaal mijn huis en gehele inboedel had verkocht. Geen zorg meer om mijn hypotheek, de huurders en of er wel netjes met mijn spullen om werd gegaan. Ik had nu ook wat geld op zak (ik had een goede overwaarde) om van te gaan reizen. Ja, het was lastig om afstand te nemen van de sommige spullen. (Op de een of andere manier had ik me emotioneel gehecht aan een kast. EEN KAST. Hoezo dan?) Maar toen ik er eenmaal los van was en in het vliegtuig stapte lag de wereld aan mijn voeten. Iets wat ik écht nodig had, een leeg canvas. Voor mij voelde het als de ultieme vrijheid.”Josien Galama


Ontspullen is een vorm van vrijheid

Drie tips om het werken in teams te versimpelen

1. Alles onder controle willen houden, maakt je leven enorm complex. Vertrouw zowel op je eigen talenten als die van collega’s/werknemers.

2. Schaf onnodige procedures op de werkvloer zoveel mogelijk af. Het probleem met ingewikkelde regels is dat zij op verschillende manieren worden geïnterpreteerd met chaos tot gevolg. Streef naar 10 tot 20 basisregels die voor iedereen duidelijk zijn.

3. Creëer een cultuur waarin teamleden zich veilig voelen, zodat zij als zich problemen voordoen hulp durven te vragen. Zo voorkom je dat kleine problemen uitgroeien tot grote problemen die moeilijk op te lossen zijn.

Drie tips om je onderneming te versimpelen

1. Zorg voor ruimte in je agenda. Als er iets is dat je het gevoel geeft dat je wordt geleefd, dan is het een overvolle agenda. Het is fijn om uitwijkmogelijkheden te hebben als je dag niet volgens plan verloopt. Ook moet je jezelf de ruimte geven voor ontspanning en spontane acties.

2. Schrijf een kort en bondig businessplan. Zo houd je je uiteindelijke missie goed voor ogen. Hoe zou je in één zin samenvatten waar je bedrijf voor staat? En in één woord? Een beknopt businessplan helpt je om later meer gedetailleerde plannen voor je onderneming te schrijven.

3. Specialiseer je zoveel mogelijk. Schrap producten en diensten die niet aansluiten bij je kennis, talenten en doelen.

De overige dimensies van persoonlijke vrijheid

Het versimpelen van je leven, werk en organisatie is de eerste dimensie van (persoonlijke) vrijheid. Wil je weten welke andere dimensies er zijn? Klik hier voor de samenvatting van alle dimensie of ga direct naar Dimensie 2: ken je worst case scenario’s en heb een plan.