06 255 18 674 sylvia@desucceswinkel.nl

Effectory International voert jaarlijks een wereldwijde studie uit naar de werkbeleving van medewerkers, de Global Employee Engagement Index. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar de bevlogenheid, betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers. Bevlogenheid betekend dat de medewerkers voldoening halen uit het werk dat zij doen, ze krijgen hier energie van en zetten zich in om het beste uit zichzelf te halen. Bevlogen medewerkers hebben een hart voor hun werk. Betrokkenheid houdt in dat de medewerker zich verbonden voelt met het bedrijf, ze willen het bedrijf verder helpen en staan achter de doelen. Betrokken medewerkers hebben dus een hart voor de organisatie. 

Uit hun meest recente onderzoek (2018) blijkt dat gemiddeld 27% van de medewerkers in Nederland zich zowel bevlogen als betrokken voelt. Daarnaast voelt 11% van de medewerkers zich alleen bevlogen en 47% is alleen betrokken. Concreet houdt dit dus in dat 38% van de medewerkers in Nederland hart heeft voor het werk en 74% van de medewerkers hart heeft voor de organisatie waarvoor hij/zij werkt. 

Wat kost onderontwikkeld potentieel in de arbeidsmarkt? En wat levert het op na ontwikkeling? 

Onderzoek wijst uit dat bevlogenheid en betrokkenheid van medewerkers essentieel is voor de inzet van medewerkers en dus het succes van de organisatie. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat tevreden medewerkers meer geven om het bedrijf en het werk dat zij doen en als gevolg hiervan betere services verlenen. Daarnaast komen ze eerder met nieuwe innovatieve ideeën, ze zijn creatiever, en ze werken productiever. Dit leidt onder andere tot een grotere klanttevredenheid; klanten kopen meer en verwijzen vrienden en familie vaker door met als gevolg groei en verbeterde prestaties van het bedrijf. Bovendien melden tevreden medewerkers zich minder vaak ziek en zullen ze minder snel van baan verwisselen.

Bevlogenheid op de wervloer

De gevolgen van onbenut potentieel

Slechts 27% van alle medewerkers in Nederland is bevlogen en betrokken. Dit betekent dus dat er elke dag een grote groep mensen aan het werk is met veel meer potentie dan benut wordt. Dit kost organisaties veel tijd en geld. Hierbij een aantal feiten op een rijtje:

  • Het verzuimpercentage onder tevreden medewerkers bedraagt 3%, terwijl bij ontevreden medewerkers 5,5% van de werktijd verloren gaat aan verzuim.
  • 66% van de tevreden medewerkers zegt geen plannen te hebben om het bedrijf waar hij/zij werkt te verlaten, terwijl 3% actief aan het zoeken is. Van de ontevreden medewerkers beweert 12% geen intentie te hebben het bedrijf te verlaten, terwijl 31% actief aan het zoeken is naar een ander baan.
  • Bedrijven met veel betrokken personeel scoren twee keer hoger op klant loyaliteit (herhaaldelijk aankopen, aanbevelingen aan vrienden) dan bedrijven met een gemiddelde hoeveelheid betrokken personeel.
  • Betrokken en bevlogen medewerkers zijn gemiddeld 18% productiever. Zo zijn zij bijvoorbeeld minder tijd kwijt aan nutteloos internetten en social media.
  • De winsten van organisaties die laag scoren op betrokkenheid en bevlogenheid van medewerkers zijn gemiddeld 16% lager dan de winsten van organisaties met een gemiddelde score.     
  • Bedrijven met veel betrokken en bevlogen personeel ontvangen 100% meer sollicitatiebrieven.

Wat betekenen deze cijfers financieel gezien voor een bedrijf?

Neem bijvoorbeeld administratiekantoor ABC, zij zijn een gemiddeld MKB-bedrijf en hebben 28 fulltime medewerkers, een omzet van €3,1 miljoen en met een winst van €4,5 ton. Van deze 28 medewerkers zijn er waarschijnlijk maar 7 die zowel bevlogen als betrokken zijn bij de organisatie. Zodra het kantoor gaat investeren in haar medewerkers leidt dit volgens verschillende onderzoeken tot een omzetgroei van ongeveer 19%. Dit betekent voor administratiekantoor ABC dat hun omzet stijgt met €6 ton.

Dit scheelt al veel hè? Maar er is nog meer… Een investering in je medewerkers zal direct invloed hebben op een vermindering van de kosten. Een zieke werknemer kost je als werkgever gemiddeld €250 per dag. Van de 220 werkdagen per jaar is een ontevreden medewerker gemiddeld 12,1 dagen afwezig wegens ziekteverzuim. Een tevreden medewerker is daarentegen gemiddeld 6,6 dagen per jaar afwezig. Wanneer administratiekantoor ABC investeert in onderontwikkeld potentieel en ze hierdoor straks 12 extra medewerkers hebben die zich zowel betrokken als bevlogen voelen lijdt dit voor ABC tot een besparing van €16.500. Bovendien kan personeel dat niet op zijn plek zit in het ergste geval overspannen raken. Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat 16% van de medewerkers in Nederland regelmatig last heeft van burn-out klachten. Iedere burn-out kost je als werkgever gemiddeld €60.000.

Het vervangen van een medewerker kost tussen de 6 en 213 procent van het jaarsalaris, afhankelijk van het niveau en de complexe vaardigheden. Gemiddeld genomen kost het vervangen van een medewerker 20% van het jaarsalaris. Het modaal inkomen 2019 in Nederland is €36.000. Het vervangen van een werknemer kost je dus al gauw €7.200. Bij administratiekantoor ABC zijn er 4 medewerkers per jaar actief opzoek naar een andere baan. Door te investeren in onderontwikkeld potentieel kan dit teruggebracht worden naar 2 medewerkers. Hierdoor bespaard administratiekantoor ABC €14.400.

Daarnaast zijn er nog een hele boel indirecte kosten waarop bespaard kan worden wanneer de bevlogenheid en betrokkenheid stijgt. Zo leidt een verbetering van de kwaliteit, de productiviteit en het innovatiepotentieel niet alleen tot een omzetgroei maar ook tot een kostenbesparing. Er zullen bijvoorbeeld minder producten geretourneerd worden en voor bepaalde taken is er minder personeel nodig. Kortom, investeren in medewerkers loont!

Wat is het potentieel van je medewerkers?

Investeren in je medewerkers betekent niet dat je ze zomaar naar een willekeurige cursus of training stuurt. Je wilt weten wat het potentieel is van je medewerkers; oftewel hoe kunnen ze beter presteren in hun huidige rol? Hoe worden je medewerkers meer betrokken en hoe krijgen ze meer plezier in hun werk?

Heb je het gevoel dat je het potentieel van je team beter kan benutten?

Wil je je mouwen opstropen en concreet aan de slag om datgene wat jij voor ogen hebt, zo snel mogelijk te bereiken? Dat is precies hoe ik er ook in sta en de belangrijkste reden dat ik Quaning inzet om mensen te helpen hun ultiem werkgeluk te bereiken.

De essentie van de methodiek Quaning, van het gedachtegoed, is dat elk mens een zijnsintentie heeft, iets unieks wat hij bijdraagt ten gunste van andere mensen. Dat hij in werk tot uitdrukking brengt.

Door je zijnsintentie te ontdekken weet je haarscherp wat je te brengen hebt, voor jezelf, voor anderen, in welke rol, context en hoe je dat tot uiting brengt.

Spreekt gegarandeerd succes in maximaal 7 weken jou aan? Neem gerust contact op!