06 255 18 674 sylvia@desucceswinkel.nl

Nederland zit weer op slot. Een strenge lockdown in plaats van een strenge winter dit jaar. We zitten binnen en er is een hoop te doen. Ja, een hoop. Denk aan het lezen van dat ene boek waar je maar geen tijd voor had of het bekijken van die ene docu waar je maanden terug op gewezen bent. Of een online training/workshop/opleiding? Het hoeven echt geen huishoudelijke klusjes te zijn om jezelf bezig te houden in deze vreemde dagen. Denk ook eens aan zelfreflectie tijdens deze lockdown / quarantaine. Het is het einde van het jaar, hoe was 2020 voor jou?

Wat is zelfreflectie en wat is de betekenis?

Simpel gezegd, zelfreflectie (ook wel ‘persoonlijke reflectie’) is de tijd nemen om na te denken, te mediteren, te evalueren en serieus na te denken over je gedrag, gedachten, houding, motivaties en verlangens. Het is het proces van diep in je gedachten, emoties en motivaties duiken en de ‘waarom’ te bepalen.

Persoonlijke reflectie stelt je in staat om je leven te analyseren op zowel macro- als microniveau. Op macroniveau kun je het algemene traject van je leven evalueren. Je kan zien waar je heen gaat, bepalen of je tevreden bent met de richting en indien nodig aanpassingen aan te brengen.

Het beoefenen van zelfreflectie vereist discipline en motivatie. Het vereist een pauze in de chaos van het leven om gewoon de tijd te nemen om na te denken over je leven, wat voor veel mensen niet gemakkelijk is. Maar het is een ongelooflijk waardevolle oefening.

Zelfreflectie brengt perspectief in ons leven. Het helpt ons te leren, te groeien, te waarderen en te begrijpen.

Zelfreflectie tijdens quarantaine

Zelfreflectie tijdens quarantaine

Als je dan toch een dringende pauze moet nemen van het leven, waarom dan niet tijden deze lockdown / quarantaine tijd? Je bent toch thuis en er zijn maar weinig mensen die je afleiden (tenzij je kinderen hebt natuurlijk). En helemaal mooi: het is het einde van het jaar. Een fijn moment om terug te kijken op het jaar.

Waar stond jij pre-corona in januari? Was je druk met werk? Op zoek naar werk? Heb je nog dezelfde vrienden of zijn er nieuwe gezichten bij gekomen? Heb je afscheid moeten nemen van geliefden in 2020 en/of heb je nieuw levens in dit jaar mogen verwelkomen? En belangrijker dan al deze ja-nee vragen: wat deden deze gebeurtenissen met je? Welke invloed heeft het op je gehad waardoor je nu bent waar je bent?

Ik ben freelancer in online marketing en ik begon dit jaar met het stoppen bij een grote klant. Niet omdat hij dat wilde, maar omdat ik het wilde. We hadden 2 jaar keihard en succesvol samengewerkt aan zijn email campagnes en in december 2019 vond ik het tijd voor wat meer ruimte in mijn agenda om nieuwe projecten op te pakken. Dat is namelijk waar ik energie van krijg: nieuwe dingen doen. Dus in januari begon ik met goede moed aan het nieuwe jaar.

We weten allemaal wat er daarna gebeurde, want ja, ook voor freelancers was het een stuk moeilijker om aan klanten te komen, ook in de online marketing. Een stukje van mijn zelfreflectie over de eerste lockdown en quarantaine:

De eerste lock down golf van 2020

“Ik heb geleerd om geduldig te zijn en meer te genieten van wat ik WEL heb. Ik was op het moment van de uitbraak van de pandemie in een goedkoop kustplaatsje in Mexico, op het strand, met mijn vriend en groep fijne vrienden. We hebben uiteindelijk 9 maanden ‘vast’ gezeten in Mexico. Het leven had echt veel slechter gekund, maar dat vergeet je soms.

Mijn Amerikaanse vriend (inmiddels verloofde 😀 ) mocht niet meer naar Europa, ik mocht niet meer naar Amerika. Op dat moment was dat voor ons heel moeilijk. Tickets gecanceld, nieuwe Airbnb’s zoeken. Voorlopig dus niet naar mijn familie, wat wel op de agenda stond. We hadden ze op dat moment bijna 8 maanden niet gezien. Stranden en stadsparken werden gesloten en restaurants gingen dicht. En dan maakt het echt niet uit waar je bent, het feit dat de supermarkt je enige uitstapje is, is voor niemand leuk.

Anyways, ik ben eigenlijk altijd een heel positief ingesteld persoon, dus ook in deze situatie maakte we er wat moois van. We hadden spelletjes, een gitaar, namen Spaanse online les en hadden het internet. Ik maakte optimaal gebruik van het internet voor het zoeken van nieuwe projecten om mijn tanden in te zetten. En dat is gelukt! Gedurende corona heb ik vier nieuwe klanten kunnen toevoegen aan mijn portfolio, waaronder De Succeswinkel.”

Mediteren op het strand voor zelfreflectie
Het weekend voor lockdown in Mexico. Een ochtend meditatie op het strand met vrienden.

Waarom is zelfreflectie tijdens quarantaine belangrijk?

Zonder zelfreflectie gaan we gewoon door het leven zonder na te denken en gaan we van het ene naar het andere zonder tijd vrij te maken om te evalueren of het echt goed gaat. We staan niet stil om na te denken. Analyseren. Om te bepalen wat goed gaat en wat niet werkt. Het ongelukkige resultaat is dat we vaak vastlopen en bij een professional hulp moeten zoeken.

Een gebrek aan persoonlijke reflectie kan er bijvoorbeeld toe leiden dat we bij werk blijven doen dat we niet leuk vinden of in een relatie blijven die niet goed gaat.

Een gebrek aan reflectie zorgt ervoor dat we gewoon blijven rennen en proberen de dingen bij te houden, zelfs als het niet goed gaat. Je ziet dan niet eens dat het niet goed gaat. We hebben het gevoel dat we gewoon proberen ons hoofd boven water te houden. Uiteindelijk doen we steeds weer dezelfde dingen, ook als die dingen niet de resultaten opleveren waarop we hadden gehoopt. Herken je jezelf, ben jij ook zo’n kip zonder kop?

De voordelen van zelfreflectie

Ja, tijd nemen voor zelfreflectie kan moeilijk zijn. Het kan een uitdaging (en zelfs spannend) zijn om een ​​stap terug te doen en na te denken over wat er echt toe doet. Desalniettemin zijn er talloze geweldige voordelen van zelfreflectie en eigenlijk moeten we er allemaal tijd voor vrijmaken, zeker nu we weer in een lockdown of quarantaine zitten.

1. Het stelt je in staat om perspectief te krijgen

Emoties kunnen je oordeel vertroebelen en wat er echt toe doet, kan je uit het oog verliezen. Sommige dingen lijken groter en erger dan ze in werkelijkheid zijn. (Zo ook een paar weken binnen zitten 😉 )

Zelfreflectie stelt je in staat een stap terug te doen en perspectief te krijgen op wat belangrijk is en wat kan worden genegeerd. Het stelt je in staat om gebeurtenissen te verwerken en er duidelijkheid over te krijgen.

2. Het helpt je effectiever te reageren

Meestal reageren we, zonder al te lang na te denken, op de omstandigheden die we op ons pad tegen komen. Dit kan ertoe leiden dat we dingen zeggen en doen waar we spijt van krijgen. Als we ons in een reactieve modus bevinden, nemen we niet genoeg tijd om na te denken over onze daden en woorden.

Door persoonlijke reflectie kan je nadenken over de gevolgen van bepaalde woorden en daden. Het stelt je ook in staat om de beste, meest effectieve en meest nuttige manier te bedenken om in een bepaalde situatie te handelen. Je zelfreflectie kan dus je gedrag verbeteren

3. Het bevordert leren en begrijpen

Als we door het leven gaan zonder te pauzeren om na te denken, leren we niet en krijgen we geen dieper begrip van ons eigen leven. We gaan gewoon van het ene naar het andere en staan ​​nooit stil bij de vraag welke waardevolle lessen we zouden kunnen leren. Dit klinkt allemaal heel zweverig, maar denk eens bij jezelf na: wat was voor jou persoonlijk een dieptepunt in 2020? Waarom was dat een dieptepunt? Wat bracht het je en hoe voel je je er nu bij? Wat heb je er van geleerd? En wat ga je anders doen? Hoe voelt het dat je dat je nu zo concreet hebt gezegd?

Zelfreflectie stelt ons daarentegen in staat om te evalueren en te verwerken wat we hebben meegemaakt. Het stelt ons in staat diep na te denken over de betekenis van onze emoties en motivaties.

Maak een plan voor jouw persoonlijke groei

Hoe schrijf je een zelfreflectie gedurende je quarantaine?

Veel mensen kiezen voor het schrijven van hun zelfreflectie. Ik heb zelf een tijdje een soort dagboek bij gehouden. Aan het einde van iedere dag maakte ik een lijstje met wat ik die dag had gedaan en minimaal 1 ding dat ik geleerd had die dag. Ik schreef zaken van me af door deze zelfreflectie. Nu, eind van het jaar, lees ik het terug. Soms met kromme tenen en blij dat ik het met niemand heb gedeeld, en soms met een grijns en lach en herhaal ik het hardop aan mijn verloofde.

Je kan ook voor zelfreflectie opdrachten kiezen. Zoals bijvoorbeeld deze:

Als je terugkijkt op dit jaar, beoordeel jezelf dan op een schaal van 0 tot 10 op elk van de volgende zes gebieden van jouw leven. Nadat je een nummer hebt geselecteerd, schrijf je op waarom je je zo voelde. Het uiten van je emoties en gevoelens, is een goede manier om een diepere en zinvollere reflectie te hebben.

Geest – Voel je je helder, betrokken en intellectueel uitgedaagd?
Lichaam – Voelt je lichaam gezond, gevoed en sterk aan?
Ziel – Voel je je vredig en verbonden met de wereld om je heen?
Werk – Voel je je geïnteresseerd in en vervuld door je werk?
Spelen – Voel je je blij? Doe je mee aan activiteiten die je vreugde schenken?
Liefde – Voel je je positief over de relaties in je leven?

Overhaast deze zelfevaluatie niet. Neem de nodige tijd om over elk aspect van je leven na te denken. Als je haast hebt, mis je de waarde van zelfreflectie.

Samengevat:

Ga aan de slag met je zelf en evalueer het jaar. Niet alles is negatief, niet alles is positief. Belangrijk is dat je zaken verwerkt en een plek kan geven. Dat je accepteert dat bepaalde gebeurtenissen nu eenmaal zijn gebeurd en dat je daar in 2021 actie op kan nemen of dat je het achter je laat. Je leert jezelf een beetje beter kennen en je gaat met een strijdplan het nieuwe jaar in. Dus hup, ga aan de slag met jouw zelfreflectie tijdens deze tweede lockdown of je quarantaine en doe er je voordeel mee!