Je merkt dat je helemaal klaar bent met je werk. Je kunt jezelf er niet toe brengen om te gaan werken, laat staan HARD werken. Je kunt je zelfs niet meer herinneren waarom je doet wat je doet. Je hebt er geen zin meer in…
Dit kan een enorme impact hebben op je carrière. Laat je huidige houding jouw toekomstige reputatie niet beïnvloeden! In dit artikel kijken we naar waarom je geen zin meer hebt in je werk en de opties om je werkgeluk te hervinden.
Allereerst, de signalen dat je geen zin meer hebt in je werk
Elke baan komt met minder leuke klusjes. Misschien vertrekt je geweldige baas en moet je je aanpassen aan een nieuwe manager. Misschien groeit het bedrijf waarvoor je werkt, wat goed nieuws is, alleen nu moet je extra uren besteden en strengere deadlines halen. Of misschien neem je een nieuwe rol op je en moet je snel nieuwe vaardigheden leren om aan de slag te kunnen. Er zijn veel situaties waarin je werk moeilijker wordt, maar niet per se slechter. En dan zijn er de momenten waarop je gewoon geen energie krijgt van je werk.
Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen deze situaties en de emoties die je merkt bij jezelf. Je wilt geen baan opzeggen die goed is voor je carrière, alleen maar omdat het op dit moment een beetje stroef gaat. Er kan een manier zijn waarop je kunt leren van je werk te houden, ook al heb je er nu even geen zin in. Aan de andere kant is het een slecht idee om langer in een baan te blijven zitten waar je een hekel aan hebt (lees: totdat je een nieuwe veelbelovende baan kunt vinden). Vasthouden aan een slechte werksituatie kan tot een burn-out leiden en het kan dus tijd zijn om verder te gaan.
Dus hoe weet je of je echt een hekel hebt aan je werk en er daarom geen zin meer in hebt? Herken je één van deze signalen?
1. Je hebt de Sunday Night Blues… Elke avond van de week
Zelfs als je in je droombaan werkt en van bijna alles houdt wat je doet, zijn de zondagnachten zwaar. Het is normaal om een beetje spijt te voelen als het weekend ten einde loopt en je takenlijst voor de maandagochtend opdoemt. Maar wanneer die What-Ifs op zondagavond een gebeurtenis van elke avond worden, is het een goede gok dat jouw werk het probleem is.
2. Je hebt veel nieuwe lichamelijke aandoeningen
Heb je pijntjes en kwalen die er een paar maanden geleden niet waren? Heb je slaapproblemen? Is je eetlust veranderd? RSI? Dit zijn allemaal fysieke symptomen van stress en/of depressie. Dat betekent natuurlijk niet dat je depressief bent. En ook niet direct dat je baan de oorzaak is, maar als al het andere in je leven hetzelfde is en alleen je baan is veranderd, dan is het de moeite waard om jezelf eens af te vragen of je werk het probleem is. (En het is in ieder geval essentieel om zo snel mogelijk te overleggen met een arts.)
3. Je bent niet meer enthousiast over je werk en hebt dus geen zin.
Elke werkdag op kantoor hoeft geen feest te zijn, maar als je nooit enthousiast bent over je werk, is er iets mis. Je werkt om veel redenen: voor een dak boven je hoofd, om je vaardigheden en talenten te gebruiken, misschien om anderen te helpen of om iets te bereiken dat de meeste mensen niet kunnen. Maar zonder enig doel en/of passie voor werk, zal die burn-out sneller komen dan je lief is.
4. Je bent niet zo goed in je werk als vroeger
Misschien maak je kleine foutjes die je normaal nooit zou maken, of misschien ben je minder bezig met je werk en daardoor minder effectief. Maar als je het gevoel hebt dat je niet goed bent in je werk – en je was er vroeger zeker van dat je dat wel was! – dan zou je kunnen overwegen of het tijd is voor verandering.
5. Je besteedt veel tijd aan het klagen over je werk
Een beetje klagen over werk kan geen kwaad en lucht wel op. (Op voorwaarde dat je klaagt bij een vriend, niet bij een collega die op een dag je baas zou kunnen zijn.) Maar als je veel tijd besteedt aan het klagen over je werk, overweeg dan of het goede nog steeds opweegt tegen het slechte. Maak de balans op. Tip: ontdek hoe je scoort op werkgeluk test: Hoe gelukkig ben jij op je werk?
6. Je vindt het moeilijker om je te concentreren
Het is duidelijk dat het gemakkelijker is om iets je volledige aandacht te geven wanneer je het leuk vindt om te doen. Daarnaast kost het frustreren in je baan veel energie. Als je je werk nu verafschuwt, heb je waarschijnlijk niet veel energie over voor je eigenlijke taken. En dus komt die gedachte weer naar boven “ik heb geen zin in mijn werk”.
7. Je slechte eigenschappen zijn vermenigvuldigd
Koekjes zijn niet langer jouw traktatie, het is een dagelijkse snack. Daarbij staat drie keer per dag comfort food op het menu. En een vrijdagmiddagborrel is een vrijdag-middag-avond-en-nacht-borrel geworden. Ondertussen sport je niet meer en het aantal sigaretten op een dag is ook gestegen. Let op! Dit is één van de duidelijkste en schadelijkste signalen die je maar kan krijgen! Stop!
8. Je hebt in lange, lange tijd geen salaris verhoging gehad
Geld is niet alles, maar het is lastig om de elektriciteitsrekening zonder salaris te betalen. Buiten dat voel je je waarschijnlijk ondergewaardeerd en ongemotiveerd als je salaris hetzelfde is gebleven terwijl je baanvereisten zijn toegenomen.
9. Je hebt niet de tijd of energie voor je externe belangen
Zeg je steeds vaker “drukke dag gehad, ik kom niet” of “ik moet overwerken, ik ga het niet halen”. Misschien komt het inderdaad omdat je een drukke dag hebt gehad en niet de energie hebt, en omdat je zo veel werkt dat je geen tijd hebt om hobby’s te doen of tijd door te brengen met vrienden en familie. Wat de reden ook is, het is geen goed teken.
10. Het voelt alsof je altijd aan het werk bent, zelfs op je vrije dag
Een sterk signaal van “geen zin hebben in je werk” is dat je te veel werkt. De ironie van vastzitten in een baan die je frustreert, is dat je de neiging hebt om elk moment van de dag je mail te checken en whatsappjes van je baas ten alle tijden beantwoord.
Plezier in je werk zorgt voor een goede balans tussen werk en privé, wat betekent dat je in je vrije avonden en weekenden de stekker uit het werk haalt om van je leven te genieten. Als je merkt dat je altijd aan het nadenken bent over je werk – of eigenlijk aan het werk bent, terwijl het de bedoeling is om vrije tijd te hebben – dan snappen wij ook wel dat je geen zin hebt om naar kantoor te gaan.
Hoe voorkom je dat je geen zin meer hebt in je werk?
We weten nu welke signalen er zijn voor verminderd werkgeluk, maar hoe voorkom je überhaupt dat je werkgeluk verminderd? Hoe behoud je plezier in je werk? Hoe ga je nooit met tegenzin naar kantoor? Probeer de volgende vijf ideeën eens uit:
1. Verander van gedachten
Soms is het echt een simpele kwestie van “doen alsof”. Je kunt de manier waarop je hersenen werken veranderen. Je kunt je houding positiever maken – gewoon door het te proberen. Begin met het heroverwegen van je baan als niet de vloek van je bestaan, maar als iets positiefs. Herstart de manier waarop je denkt. Denk niet “Ik heb geen zin in mijn werk”, maar verander dat naar “Ik heb er zin in!” Zoek iets dat je leuk vindt aan je werk; collega’s, partners, bepaalde taken of dagen. En als je niks kan noemen, begin dan met het bedenken van strategieën om van baan te veranderen. Dat kan binnen het bedrijf, maar uiteraard ook extern.
2. Beloon jezelf
Bedenk een manier om de dag door te komen. Als je klaar bent met die ene taak waar je bang voor bent, gun jezelf dan een warme chocolademelk met een collega. Maar blijf bij een traktatie. Ga geen chocolademelk drinken met een collega op ieder willekeurig moment van de dag omdat je je rot voelt over je situatie. Ga niet emotie-eten!
Als je een groot project voltooit, gun jezelf dan een persoonlijke dag en doe iets leuks. En in plaats van een avondje op de bank lekker niks, ga de natuur in. En laat je mobiel thuis.
3. Denk aan de toekomst
Het is misschien gewoon een vervelende of saaie plek. Overweeg om een gesprek met je baas over jouw toekomst, misschien lukt het om je baan interessanter te maken of kan je baas je naar een andere afdeling overplaatsen. Als je zeker weet dat het niet alleen een tijdelijke inzinking is, begin dan nu met een lijstje met zaken die je moet doen om jezelf in een positie te krijgen die je wel wilt.
4. Doe de test: Hoe gelukkig ben jij in je werk?
Maak je gevoel concreet en download voor jou en/of je collega’s de vragen om te ontdekken hoe het je er nu echt in staat. Scoor jezelf op de vragen en ga met elkaar in gesprek.
5. Ontdek de signalen waar je op te letten hebt en wat je daarmee kunt
Doe mee met de workshop waarin je diepgaand kijkt naar jouw specifieke situatie en hoe jij je werkgeluk weer hervindt! De workshop vindt iedere maand in Zaanstad plaats en je kan je partner, vriend, vriendin, collega gratis meenemen.
Hoe verander je jouw werksituatie en krijg je weer zin in werk?
Als je zeker weet dat jouw werk je ongelukkig maakt en jouw baan niet zal veranderen, begin dan met het bedenken van een werksituatie waarin je een leven leidt dat je echt leuk vindt. Hier zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
1. Heroverweeg je relatie met geld
Geld is niet zomaar iets. Het is tijd, vrijheid, mogelijkheid. Het is een gezin. Het is reizen. Zoek uit wat voor jou belangrijker is: geld of tijd. Als geld jouw prioriteit is, zul je jezelf nooit bevrijden van de ratrace. Als het tijd is, is het tijd om prioriteit te geven aan de dingen die er toe doen.
Ontvang je een salarisverhoging? Ga dan niet groter wonen. Koop geen grotere auto. En geef het niet direct uit aan speelgoed voor de kids. Materiële goederen kunnen je uiteindelijk in nood brengen en ervoor zorgen dat je vast komt te zitten in die ene baan. Je besteed immers je salarisverhoging aan de hypotheek (lees: de bank), niet aan jezelf. En onthoud: hoe minder je verdient, hoe minder belasting je betaalt!
2. Spaar meer, investeer anders
Bespaar geld. Eet beter (en goedkoper) door thuis te eten. Beschouw je auto niet als een statussymbool, maar als een manier om veilig van plaats naar plaats te komen. Als het een leuke dag buiten is, overweeg dan een picknick in plaats van een film. Een filmavond thuis in plaats van concertkaartjes. Ga hardlopen in plaats van een betaald lidmaatschap voor de sportschool.
Zie elke uitgave als een ander deel van je leven dat je moet opofferen. Besteed je geld slim. Bedenk dus bij iedere aankoop: levert dit mij geld of tijd op of is dit puur kosten?
3. Kies werk waar je om geeft en onderneem actie
Dit is het allerbelangrijkste. Word eigenaar van wat je doet door tot je recht te komen in je werk. Bedenk een manier om iets waar je echt om geeft in je professionele leven op te nemen. En maak je geen zorgen als je er nog niet bent. Laat de bal maar rollen. Begin met het werk dat je moet doen om daar te komen. Maak een plan, gedetailleerd of enkel de grote lijnen. Maar begin!
Maak bijvoorbeeld een lijstje met de dingen die je wel leuk vindt aan je werk en dingen die je niet leuk vindt in je werk. Maak vervolgens ook een lijstje met dingen waar je goed in bent en waar je niet goed in bent. Zie je verschillen? Valt je iets op? En om je gevoel helemaal concreet te maken heb ik dit handige werkgeluk document voor je om gratis te downloaden. Download deze hier.
“Ik heb geen zin meer om te werken”, dat uitspreken, dat kan nogal confronterend zijn.
Ik hoor het regelmatig “ik vind mijn werk niet meer leuk, ik heb er geen zin meer in” maar wat wil ik dan wel? Daarin sta je niet alleen. Er zijn veel mensen die twijfelen over hun werk en met mij delen dat ze niet op de juiste plek zitten. De vraag “wat dan wel”? is mijn specialiteit.
Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met op, ik hoor graag waar je tegenaan loopt.