06 255 18 674 sylvia@desucceswinkel.nl

Je weet dat je iets anders wilt gaan doen wat werk betreft, maar wat, dat weet je niet. Het is ook moeilijk. Je blijft zoeken naar gelijksoortige functies binnen dezelfde soort organisaties, maar de vraag is of dit eigenlijk wel is wat je wilt. Het is moeilijk om na te gaan denken over functies die buiten je normale patroon vallen. Dat wat je altijd hebt gedaan is vertrouwd en veilig. Dus het is logisch dat je zegt “ik weet niet wat ik wil…”

Als je niet weet wat je wilt, kan je ook moeilijk gaan zoeken naar een andere baan. Dan kom je namelijk vanzelf weer terecht in een soortgelijke functie waar je eigenlijk niet gelukkig van wordt. Voordat je dus gaat zoeken, zal je eerst uit moeten vinden wat je nu precies wilt. Laat los wat je denkt te kunnen en schrijf op waar je van gaat stralen als je erover nadenkt. Het is even niet belangrijk of je dit nu wel of niet kunt gieten in een baan.

ik weet niet wat ik wil

Ik heb geen motivatie voor werk…

Je gaat niet meer gemotiveerd naar je werk. Je weet niet meer of je daar wel goed zit en waar het aan ligt. Is het de functie die je niet meer bevalt of vind je het bedrijf waar je werkt niet meer bij je passen? Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor jij geen motivatie meer kunt vinden voor het werk dat je doet. Dit heb ik uitgebreid beschreven in het blog “Motivatieproblemen om naar werk te gaan“.

Als je geen motivatie meer kunt vinden in wat je doet, ga je ook niet met plezier naar je werk. Dit kan leiden tot een ongelukkig leven en stress. Nu is dus het moment om te gaan kijken wat de redenen zijn dat je ongemotiveerd raakt en wat je eraan kunt doen. Ook hier komt de vraag naar boven of jij wel doet wat jij wilt. Als mens verander je en door jouw ervaringen kan het zijn dat je gaat verlangen naar andere doelen.

Hoe weet ik wat ik wil?

Je weet dus niet wat je precies wilt wat je baan betreft, maar je weet wel dat je iets moet veranderen. Hoe kom je er dan achter wat voor jou nu belangrijk is. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen. Vaak is het handig om dit niet alleen te doen, maar samen met een iemand die jij vertrouwt of juist een onafhankelijke coach. Deze personen kunnen dan, samen met jou, kijken waar je tegenaan loopt bij de zoektocht naar wat jij wilt.

Welke stappen kan jij nemen om uit te zoeken wat jij wilt:

  • Schrijf jouw aannames op over dat wat jou tegenhoudt te doen wat jij wilt. Als je dat gedaan hebt, kan je pas goed bepalen of dit aannames zijn die jij hebt bedacht of die echt waar zijn. Bijvoorbeeld: Ik ben te oud om nog te veranderen of dit is het enige waar ik goed in ben, want ik heb dit altijd gedaan. Is dit nu echt waar of kan je deze aannames doorbreken?
  • Kijk naar je wat je wel leuk vindt in jouw huidige baan en wat niet. Je hebt ooit een keuze gemaakt voor deze baan of ben je erin gerold zonder eigenlijk vanuit jouw hart de keuze gemaakt te hebben.
  • Wat zijn jouw talenten en vaardigheden? Niet alleen met het werk dat je nu doet, maar ook wat je buiten jouw werk speciaal maakt.
  • Hoe ben jijzelf? Heb je een baan waar je alleen maar uitvoerder bent, maar zou je veel liever leiding willen geven om zo bepaalde acties en veranderingen door te kunnen zetten? Het kan ook zijn dat je uit jouw opvoeding of verleden bepaalde opvattingen mee hebt gekregen die het nu bijvoorbeeld moeilijk maken om vertrouwen in jezelf te hebben en in dat wat je doet. Dan is het raadzaam om daar eerst aan te werken, voordat je een andere baan aanneemt en in dezelfde valkuil stapt.
  • Leer jezelf kennen en durf dat ook te uiten naar anderen. Durf jouw talenten te benoemen en wees daar ook enthousiast over. Denk niet dat je dan opschept, maar laat jouw kracht zien en voel dat ook. Weet ook wat jouw doelen zijn in het leven, wat jij belangrijk vindt om te bereiken en verkondig dat ook.
  • Wees ook bewust van wat je niet wilt of wat je minder wilt hebben. Op deze manier kan jij een positieve focus leggen op wat je wel wilt.
  • Ga groots denken en schrijf jouw dromen op. Ook al denk je dat ze onhaalbaar zijn. Wat zou jij willen als alles mogelijk is, je geen enkele beperkingen hebt. Hoe ziet jouw ideale leven er dan uit?
  • Ieder mens is uniek, ook jij. Wat is jouw toegevoegde waarde aan de wereld en hoe kan je die inzetten. Denk hierbij aan jouw talenten, persoonlijke eigenschappen en ervaringen. Wat kan jij voor de wereld betekenen?
  • Wat is jouw passie? Om jou te helpen dit te achterhalen heb ik een blog geschreven “Wat is mijn passie”. Hierin vindt je manieren om een antwoord te vinden op “ik weet niet wat ik wil”.

Het gaat er dus om te achterhalen waar jij gelukkig van wordt en hoe je dit op de juiste manier in kan zetten in de vorm die bij jou past.

ik weet niet wat ik wil
Ik weet niet wat ik wil, het één grote puzzel!

Geen zin meer in werk – ongelukkig op werk

Als je geen zin meer in je werk hebt of je voelt jezelf heel ongelukkig op het werk, dan is het van belang uit te gaan zoeken waar dit aan ligt. Als je bovenstaande stappen doorloopt, zal je erachter komen wat de problemen zijn waar jij tegenaan loopt. Misschien hoef je niet eens van baan te veranderen, maar kan je het oplossen door met jouw leidinggevende te gaan praten over de veranderingen die je graag zou willen. Zijn deze veranderingen niet mogelijk, dan kan je alsnog kiezen voor jezelf en iets anders gaan zoeken.

Blijf dus niet hangen in je werk en ga niet je tijd uitzitten. Niemand wordt daar gelukkig van. Jijzelf niet, maar ook de mensen om je heen niet. Je neemt namelijk die ontevredenheid mee naar huis en het gevaar is dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Het is jouw recht om gelukkig te zijn en dat te doen waar jij voldoening uithaalt. Maak de keuze om te veranderen, ook al is het soms heel moeilijk. Uiteindelijk brengt het jou veel meer!

Wat vind ik leuk?

Het gaat er dus uiteindelijk allemaal om dat je doet wat je leuk vindt. Bij het uitvinden van dat wat je wilt doen, kan je er nog steeds tegenaan lopen dat je uitgaat van beperkingen. Je aannames kunnen sterker zijn en jou tegenhouden. Bedenk dus ook wat je leuk vindt om te doen. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen als je daarover nadenkt. Als je daarachter bent, verbind dan dat wat je wilt met dat wat je leuk vindt en een nieuwe toekomst waarin jij centraal staat gaat zich ontwikkelen.

Ik weet nog steeds niet wat ik wil!

Ben je er nog steeds niet uit en denk je nog steeds “ik weet niet wat ik wil”? Neem dan contact met mij op en ik help je om er achter te komen wat je dan wel wilt!