06 255 18 674 sylvia@desucceswinkel.nl

Gedreven professionals en ondernemers die iets willen bereiken, hebben veel werkplezier. Die weten er iedere dag een feestje van te maken. Zo lijkt het in ieder geval wel, als je naar mensen kijkt die doen wat ze leuk vinden en waar ze blij van worden. Plezier in je werk hebben, top! Maar hoe kan je plezier in je werk terug krijgen?

Ja… de realiteit kan anders zijn dan ze lijkt. Want juist bij diegenen die de lat hoog leggen, kan de druk zo hoog oplopen dat ze aan zichzelf voorbijgaan en stress ervaren. Als je overbelast raakt, verdwijnt datgene wat je altijd voor lief hebt genomen: Plezier hebben in je werk. En dan is de vraag:

Dat plezier in werk terugkrijgen – hoe dan?

Plezier in je werk terug krijgen - Hoe dan?

Als je eigen grenzen meerdere keren hebt overschreden, dan is eerst jouw lichaam ‘aan het woord’. Als je overbelast bent en minder geniet van de dingen zoals voorheen, dan is het tijd om letterlijk een stap terug te doen. Ja, dat klinkt zo makkelijk hè…

Ik weet hoe moeilijk het is en zie dat ook bij mijn klanten. Als je een mouwen-opstropen-mentaliteit hebt en veel van jezelf eist, dan wil je dóórgaan. Je vindt al snel dat je zeurt als je ’s ochtends steeds moeilijker uit bed komt en geen zin meer hebt in je werk. Je vermaant jezelf: “Stel je niet aan!”

Veel te verwerken hebben, heeft echter weinig met aanstellerij te maken

Als er veel gebeurt in je werkleven, heb je tijd en ruimte nodig om dat te absorberen. Denk bijvoorbeeld aan reorganisaties, onvoldoende begeleid worden bij de invoering van Het Nieuwe Werken (HNW), een paar klanten van jou die overstappen naar een nieuwe concurrent, toenemende werkdruk en daardoor langere werkweken maken…

Het is met veerkracht net zoals een kussen dat je nooit opschudt of bijvult – er komen steeds meer deuken in. Als jouw mentale stootkussen ‘werkklappen’ minder goed opvangt, dan komen die harder aan en dat heeft een domino effect.

Op een gegeven ogenblik stelt jouw lichaam een grens. Uiteindelijk geef je daar gehoor aan – gelukkig! Je ziet de feiten onder ogen en begrijpt nu waarom je werkplezier verdwenen is: Je bent niet meer de baas over jouw eigen leven. Je wordt geleefd.

Vanuit dat besef kun je doelgerichte stappen gaan zetten

Je herkent nu een terugkerend, jou afremmend gedragspatroon en daar wil je mee aan de slag. Want jij wilt voortaan zelf bepalen wat belangrijk is in jouw leven. Zo’n duurzame verandering bewerkstelligen vraagt om heel iets anders dan korte termijn lapmiddelen.

Je hebt andersoortige handvatten nodig, gecombineerd met diepgaander inzicht in jezelf. Weet je bijvoorbeeld wat de 3 eigenschappen zijn die jou belemmeren in je persoonlijke groei? Weten welke dat zijn, de invloed daarvan doorzien én daar vervolgens naar handelen, zal eraan bijdragen dat je het plezier in je werk weer terugkrijgt.

Sylvia Heistek - Quaning toegepast op hoger opgeleiden en professionals

Wil jij gegarandeerd plezier terug krijgen in je werk?

Neem dan contact op met de Succeswinkel. Wij zijn gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding voor professionals die niet lekker op hun plek zitten. We helpen je met het vinden van een baan die bij je past, een complete carriere switch, of een andere wens. Inmiddels hebben we meer dan 100 slimme mensen begeleid naar een baan waar ze meer plezier in hebben!