06 255 18 674 sylvia@desucceswinkel.nl

Werkstress is wordt veroorzaakt door stress door of in de werksituatie. Werkdruk is één van de factoren die tot werkstress kunnen leiden. Je hebt dan het gevoel dat je niet in staat bent om aan de eisen van jouw werkgever te kunnen voldoen. Ook de onzekerheid van het behoud van je baan, problemen met 1 of meerdere collega’s of het gebrek aan waardering kunnen werkstress veroorzaken. Bij problemen in jouw privéleven kan de combinatie met een hoge werkdruk de stressklachten verergeren.

Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen lopen hierdoor jaarlijks het risico op een burn-out en/of andere werkgerelateerde psychische en lichamelijke aandoeningen.

Als niet tijdig ingegrepen wordt kunnen de signalen leiden tot chronische klachten: burn-out, chronische moeheid, spanningsproblemen, angststoornissen, maag- en darmproblemen, nek- en schouderklachten, nervositeit en depressie. Je kan ook “gezonde” stress hebben dat er zelfs voor kan zorgen dat je beter presteert. Maar als de spanning te groot wordt, dan kan het omslaan in negatieve stress en kunnen jouw prestaties eronder lijden.

Werkstress voorkomen begint met het herkennen van de symptomen. Als blijkt dat je de symptomen hebt, ga je onderzoeken wat de oorzaken en de gevolgen zouden kunnen zijn. Als je dat plaatje compleet hebt, dan kan je kijken wat je kunt veranderen.

geen zin meer in werk

Wat zijn werkstress symptomen?

Werkstress kan moeilijk te herkennen zijn. Vaak merk je pas dat je werkstress hebt als je eigenlijk al te ver bent, waardoor je ziek thuis komt te zitten. Kijk hoeveel signalen jij af kunt vinken.

  • Lichamelijke symptomen zoals: minder weerstand, maag- of darmklachten, hoofd-, nek- of rugpijn, gewichtsverandering, oorsuizen, duizelig, minder zien, vermoeidheid, moeilijk in slaap komen of slecht slapen, hartkloppingen, hyperventilatie.
  • Psychische klachten zoals: angststoornissen, prikkelbaarheid, somberheid, veel piekeren, niet meer genieten van de kleine dingen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, depressiviteit, onzekerheid, opgejaagd, schuldgevoel, ongemotiveerd, wisselende stemmingen.
  • Gedragsveranderingen zoals: veel eten, alcohol drinken of roken, snel geïrriteerd raken, rusteloos zijn, besluiteloosheid, niet meer genieten op zondagavond, meer medicijngebruik, vaker ziek melden, snel emotioneel zijn, slecht presteren, irriteren aan anderen.
werkstress zorgt voor burn outs

Werkstress oorzaken

Nu je weet wat de symptomen zijn, kan je uit gaan zoeken wat voor jou de werkstress oorzaken kunnen zijn. Ik heb 10 mogelijke oorzaken hieronder aangegeven:

  1. Hoge werkdruk (door te veel of te moeilijk werk).

Doordat het werk te veel is of te moeilijk wordt de werkdruk hoog. Als je dit aan kunt geven bij jouw leidinggevende of er wordt niets aan gedaan, dan blijft de druk zich opstapelen en loopt de spanning te hoog op.

  • Te makkelijk werk.

Ook als je werk te makkelijk is kan je stress opbouwen. Je hebt geen uitdaging en raakt hierdoor ontevreden. Je begint je te vervelen en komt niet tevreden thuis na een dag werken.

  • Onduidelijkheid over je taken.

Het is niet duidelijk wat er nu precies van jou verlangt wordt. Eigenlijk doe je dus eigenlijk maar wat, maar krijgt niet de bevestiging of dat goed is. Dit zorgt voor verwarring en ontevredenheid.

  • Een slechte relatie met je leidinggevende of een collega of ongewenst gedrag.

Je gaat elke dag met spanning naar het werk omdat je niet overweg kunt met 1 of meerdere van jouw collega’s. Het valt niet op te lossen, dus het enige dat je kunt doen is hopen dat je de dag doorkomt zonder conflict(en). Bij ongewenst gedrag verlies je jouw gevoel van veiligheid.

  • Niet gewaardeerd worden.

Ieder mens heeft behoefte aan waardering van wat je doet. Aan de erkenning dat je hard werkt en goed werk aflevert. Je krijgt elke maand wel jouw salaris, maar je verlangt ook naar een compliment van jouw leidinggevende.

  • Organisatorische verandering binnen het bedrijf.

Organisatorische veranderingen binnen het bedrijf waar je werkt, kan jou het gevoel geven dat je niet veilig zit. Het kan zijn dat je niet zeker weet of je baan blijft bestaan of misschien kom je wel op een andere afdeling met andere collega’s. Dat maakt jou onrustig en onzeker.

  • Geen passende baan.

Heb je wel de juiste baan en is die wel binnen de juiste werkomgeving. Het kan zijn dat je het eigenlijk helemaal niet goed bij je past wat je doet en/of waar je werkt.

  • Te veel of te weinig aansturing.

Je werkt nu in een team, maar zou eigenlijk graag dit team aan willen sturen. Of je bent naar een managersfunctie gegroeid, maar eigenlijk wil je veel liever weer deel uitmaken van het team.

  • Verkeerde focus op wat niet goed gaat.

Als je steeds aan het einde van de dag er tegenaan loopt dat je niet alles hebt kunnen doen dat je op jouw lijstje had staan, geeft dit een ontevreden gevoel. Vooral als je daar ook steeds de focus op legt in plaats van te beseffen dat je eigenlijk heel veel gedaan hebt.

  • Uit balans door ook een druk privéleven.

Heb je een drukke baan maar daarnaast ook nog een druk privéleven, dan kan het zijn dat de balans niet goed is en je niet voldoende tot rust komt.

werkstress

De gevolgen van stress uit je baan

Bij werkstress raak je uit jouw balans. Je krijgt lichamelijk en/of psychische klachten en kunt niet meer goed functioneren op je werk. Je kunt ook niet meer met plezier naar je werk gaan en raakt in een neerwaartse spiraal. Doordat je niet goed functioneert, kan je problemen krijgen met je collega’s of leidinggevende. Hierdoor is de kans heel groot dat jouw klachten verder verergeren.

Herken je de signalen te laat of doe je er niets mee, dan is de kans heel groot dat je overspannen raakt of zelfs een burn-out krijgt. Ook zal de stress impact hebben op jouw privéleven. Je hebt geen tijd voor het bereiden van gezonde maaltijden maar bestelt wat. Of je bent snel geïrriteerd waardoor de relatie met jouw partner en/of kinderen verslechterd. Ook kan het zelfs zijn dat je jouw familie en vrienden nog nauwelijks ziet, omdat je altijd moe bent en het liefst gaat liggen als je thuiskomt.

Wat te doen tegen stress op de werkvloer

Door op tijd de signalen te herkennen en in te grijpen kan je werkstress voorkomen. Maak de werkdruk bespreekbaar onder je collega’s en met je leidinggevende. Leer ook “nee” te zeggen, als je merkt dat het werk te veel wordt. Maak een planning waarin je kunt zien welke taken prioriteiten hebben, zodat je die als eerste weg kunt strepen en aan het einde van de dag toch tevreden naar huis kunt gaan. Focus jezelf op de dingen die goed gaan en werk alleen over op de momenten dat je het ook niet erg vindt.

Maar kijk ook naar de balans tussen jouw werk- en privéleven. Pak je rust en geniet van de dagelijkse dingen, ook met je partner/kinderen. En misschien wel de belangrijkste vraag, ben je echt gelukkig met wat je doet? Hoe vaak zeg je tegen jezelf: “Ach, niet zo zeuren. Het gaat wel over en anders komt het wel goed”. En uiteindelijk doe je er niets mee tot het te laat is. Stel jezelf oprecht de vraag of jij nog wel de juiste baan hebt, binnen de omgeving waar jij jezelf het prettigste voelt. Is het antwoord “nee”, dan is het tijd om dit te veranderen!

Wil jij van je werkstress af of wil je het voorkomen? Neem dan contact met mij op, en laat Quaning je helpen!