06 255 18 674 sylvia@desucceswinkel.nl

Kort gezegd: Persoonlijke groei is de ontwikkeling van je eigen kennis en kunnen. Dit is een proces met een ander doel per persoon. De één wil harder kunnen rennen zodat ie een marathon kan winnen. De ander wil aardiger zijn voor vreemden om nieuwe vriendschappen te sluiten. En weer een ander wil van z’n overgewicht af zodat ie geen pijn meer heeft.

Persoonlijke groei is het proces waarbij je bewust wordt van het ‘zelf’ in zijn geheel. Wat doe je nu? Wat kan je nu? En wat niet? Hoe komt dat? Deze bewustwording wordt bereikt door het nemen van stappen om je gedrag, je houding, acties en gewoonten aan te pakken. Dit proces begint eerst met “zelfbewustzijn” – van binnen uit. Wat weer wordt gevolgd met gerichte veranderingen aan het “zelf” die positieve resultaten opleveren voor je eigen leven.

Hier bij de Succeswinkel zijn we toegewijd om een ondersteunend, positief onderdeel te worden van jouw persoonlijke groeitraject. In dit artikel gaan we verder in op wat persoonlijke ontwikkeling is, hoe het je helpt en waarom het belangrijk is.

Waaruit bestaat persoonlijke groei en ontwikkeling?

Veranderingen in jezelf en groeien als persoon is een proces dat heel eenvoudig of juist heel complex kan zijn. Het is afhankelijk van je behoeften en wensen. Het nastreven van persoonlijke groei is voor velen een levenslang project van zelfverbetering. Echter, voor sommigen kan het ook enkel gericht zijn op een specifiek ding dat ze willen verbeteren. Denk aan beter kunnen spreken voor groepen, vaker nee zeggen / assertiever zijn, een nieuwe taal leren of gemotiveerder zijn om te sporten.

Persoonlijke groei of ontwikkeling wordt vaak begeleid of aangevuld door een soort leraar. Dat kan je fysiotherapeut, diëtist, arts, werkmentor, docent, loopbaan coach, personal trainer, ouder of een vriend zijn. Het is iemand wiens mening en kunde je voldoende waardeert om naar te handelen. Het kan uit veel aandachtsgebieden bestaan, waaraan evenveel acties zijn verbonden. Simpel gezegd: het is een uniek proces voor elke persoon en kan uit een eindeloze verscheidenheid aan dingen bestaan.

persoonlijke groei is belangrijk

Waarom persoonlijke groei nastreven?

Het is aangetoond dat mensen die persoonlijke groei nastreven gelukkiger en succesvoller zijn en met meer inhoud leven. Hoewel het proces om jezelf te verbeteren vaak niet gemakkelijk of comfortabel is, de voordelen ervan zijn oneindig. Het is zelfs zo goed dat er een hele branche is die zich inzet om individuen te helpen zichzelf te verbeteren. Denk aan de loopbaan begeleiders, life coaches, dietisten, personal trainers, etc.

Wie zou zich moeten bekommeren om persoonlijke groei en ontwikkeling?

Het simpele antwoord hierop is iedereen. Iedereen zou om persoonlijke groei moeten geven, en iedereen heeft er baat bij om een ​​beter mens te worden. Het mooie is ook dat iedereen kan beslissen dat ze zichzelf als persoon willen verbeteren. En degenen die het meeste met hun eigen situatie worstelen, hebben het meest behoefte aan een verbetering in hun leven. Zij zijn ook de groep die de grootste verandering kunnen bewerkstelligen als het op persoonlijke groei aan komt. Denk aan mensen die chronische pijn hebben door overgewicht, of personen die door hun rouwproces willen komen. Zij zijn extra gemotiveerd en de “befor-and-after” situaties vertonen dan ook enorme verschillen vergeleken met iemand die beter wil kunnen spreken voor een grote groep mensen.

Bij de Succeswinkel focussen we ons op mensen die worstelen met hun werkplek. Ze zitten niet op de juiste plek en ervaren daardoor een negatieve effect. Niks gaat zoals het moet gaan. Simpele activiteiten voelen zwaar aan. Sommige klusjes nemen veel meer tijd in dan voorheen nodig was. Collega’s doen dingen verkeerd in hun ogen, en de baas al helemaal. Ze willen wat anders, dat is zeker. Maar wat? Van baan veranderen? Of intern een andere functie vinden? Of toch voor zichzelf gaan werken? Bij de Succeswinkel zijn we er voor die groep. De mensen die worstelen met hun huidige werksituatie.

Interesse? Je kan altijd vrijblijvend contact opnemen met Sylvia. Even kennis maken over de telefoon is zo gebeurd. Dan weet je meteen of jullie een match zijn en of de Succeswinkel jou ook kan helpen.

Waarom persoonlijke groei pijnlijk kan zijn

Vaak is het optreden van een pijnlijke of tragische gebeurtenis de aanleiding voor het verlangen naar persoonlijke groei. Ookal zal je het op moment geen “persoonlijke groei” noemen, waarschijnlijk denk je eerder aan “verandering”, ookal weet je niet welke verandering dit is. Dit verlangen is het sterkst wanneer je je ervan bewust wordt dat de gebeurtenis in kwestie kon worden vermeden als jij je op een andere manier had gedragen of gereageerd. Het verlangen kan ook sterker zijn wanneer je je bewust wordt van een negatief patroon in je leven. Iets dat je onbewust altijd deed en je diep van binnen zeer ongelukkig maakte. Emotie eten is daar een duidelijk voorbeeld van.

Dit is voor de meeste mensen een zeer pijnlijk moment. Het erkennen dat je zelf de oorzaak bent van je ongelukkige situatie is voor niemand “leuk”. Vooral wanneer ze de bron van de negativiteit hebben toegeschreven aan iets externs of aan een andere persoon. Dit is iets waar veel mensen zich schuldig aan maken en is ontwijkend gedrag. Gelukkig is het ook heel menselijk en nog beter: je kan er iets aan doen door je te laten begeleiden door een professional.

Aan de andere kant voelen mensen zich soms juist gemotiveerd om persoonlijke groei na te streven doordat ze in zien dat ze al die tijd iets verkeerd deden. Dit kan getriggerd worden door iets dat ze tegenkomen in een ander persoon, boek of levensgebeurtenis.

Het proces van naar binnen kijken en deze eerlijke beoordelingen maken kan ongemakkelijk, pijnlijk en soms behoorlijk confronterend zijn. Afhankelijk van de ernst van het probleem dat wordt aangepakt, wordt het ten zeerste aanbevolen om de hulp en diensten van een professional in te roepen. Om deze gevoelens en problemen te doorbreken is professionele begeleiding soms gewenst.

persoonlijke groei met een carrière coach

De voordelen van persoonlijke groei.

Ondanks het ongemak en de pijn die het streven naar persoonlijke groei kan veroorzaken, is er een (goede) reden waarom mensen het doen.

Theodore Roosevelt zei het goed: “Niets in de wereld is het waard om te hebben of de moeite waard om te doen, tenzij het inspanning, pijn, moeilijkheden betekent … Ik heb nog nooit van mijn leven een mens benijd die een gemakkelijk leven leidde. Ik ben jaloers op veel mensen die een moeilijk leven hebben gehad en ze toch goed hebben geleid “

Moeilijke dingen doormaken, ze waardig doorlopen en jezelf verbeteren is een sterke definitie van persoonlijke groei en het bereiken van slechts kleine doses ervan kan een groot aantal voordelen opleveren, waaronder, maar niet beperkt tot:

 • Je emoties en negatieve gedachten beter leren beheersen
 • Uitstelgedrag of luiheid overwinnen
 • Openstaan ​​voor het leren van nieuwe dingen en vaardigheden – een ‘groeimindset’ hebben
 • Vrede en tevredenheid vinden met dingen die je niet kunt veranderen
 • Betere resultaten op het gebied van werk en relaties
 • Betere vooruitgang boeken met uw persoonlijke doelen
 • Een gevoel van persoonlijke trots, prestatie en hoop
 • Respect van mensen in je directe omgeving

Hoe je jouw persoonlijke groeitraject start

Als je eenmaal hebt besloten dat je als persoon wilt groeien en positieve veranderingen in jezelf wilt aanbrengen, kan het overweldigend zijn om te beginnen en wat je moet doen. Een snelle zoekopdracht op internet kan zoveel informatie opleveren dat het verleidelijk kan zijn om het in het ‘te moeilijk’ mandje te plaatsen. Om het gemakkelijk te maken, is het handig om eerst te identificeren waaraan je wilt werken voordat je persoonlijke groeidoelstellingen stelt, middelen zoekt of een plan maakt.

Handige persoonlijke groeivragen om jezelf te stellen

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om je persoonlijke ontwikkelingsdoelen te helpen bepalen. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Welke waarden zijn belangrijk voor mij? (eerlijkheid, gematigheid, moed, enz.)
 • Waar wil ik mee beginnen?
 • Waar wil ik mee stoppen?
 • Hoe wil ik dat dit proces anderen in mijn leven ten goede komt?
 • Wat wil ik persoonlijk uit dit proces halen?
 • Welk soort karaktereigenschappen zou ik willen hebben?
 • Wat zijn uw persoonlijke groeidoelstellingen?
 • De antwoorden op de bovenstaande vragen zouden de basis moeten zijn voor het stellen van uw persoonlijke groeidoelen.

Hier is een voorbeeld om de oefening te illustreren:

Welke waarden zijn belangrijk voor mij? (eerlijkheid, matigheid, moed, enz.)
A: Ik wil eerlijker worden tegen mezelf en een meer gematigd zijn in mijn reacties op negatieve gebeurtenissen en mensen. Ik zou graag knopen willen doorhakken over mijn carriere.

Waar wil ik mee beginnen?
A: Ik wil mijn huidige werk situatie accepteren en aanpakken door middel van loopbaan coaching en positiever denken. Ik wil oefenen met het onderzoeken van mijn negatieve emoties zonder een oordeel te vellen en een betere manier overwegen om ernaar te handelen voordat ik dat doe.

Waar wil ik mee stoppen?
A: Ik wil stoppen met klagen over mijn baas en baan waarvan ik weet dat ik actie moet ondernemen, maar dat niet doe. Ik wil niet langer reactief zijn op degenen om me heen. Ik wil ophouden met oneerlijk te zijn tegen mezelf over de motivaties achter mijn daden.

Hoe wil ik dat dit proces anderen in mijn leven ten goede komt?
A: Ik zou graag zien dat mijn persoonlijke relaties er baat bij hebben als ik meer werk plezier heb en daardoor in een veel positievere stemming ben. Ik zou ook willen dat degenen in mijn leven zich emotioneel veiliger voelen in mijn aanwezigheid, omdat ze erop kunnen vertrouwen dat ik niet overdreven reageer. Ik hoop dat mijn eerlijkheid tegen mezelf anderen ten goede zal komen, doordat ik een prettiger en eerlijker persoon in de buurt ben.

Hoe maak je een persoonlijk groeiplan

Plan op basis van uw persoonlijke doelen. Dit is hoe uw gedachten in daden zullen worden omgezet. In het geval van het bovenstaande voorbeeld zou het persoonlijke groeiplan kunnen beginnen door simpelweg de hoofddoelen te identificeren en wie op die gebieden zou kunnen ondersteunen:

Loopbaan begeleiding met je zijnsintentieQuaning, persoonlijke training, er achter komen wat ECHT bij je past
Emotieregulatie – Counseling, cognitieve gedragstherapie, medicatie waar nodig (raadpleeg uw arts)
Zelfreflectievaardigheden – meditatie, relevante zelfhulpboeken, regelmatig reflecterend schrijven

Het plannen van een tijdspanne en het bepalen van de frequentie van het aanpakken van elk doel is belangrijk om deze doelen te bereiken. Het is handig om een ​​dagboek bij te houden die alleen voor deze taak zijn gereserveerd. Je kunt verschillende bronnen en methoden gebruiken om jouw voortgang bij te houden en om erover na te denken.

Maak een plan voor jouw persoonlijke groei

Onverwachte bijwerkingen van positieve persoonlijke groei

Verreweg de meest onverwachte bijwerkingen die persoonlijke groei nastreeft, zijn de andere mensen om je heen. Vrienden, familie, huisdieren, collega’s en iedereen die die persoon tegenkomt, worden blootgesteld aan een moedigere, hoopvollere en positievere versie van de persoon die ze kennen. Degenen die in contact komen met iemand die toegewijd is om een beter persoon te worden, kunnen vaak niet anders dan in die energie worden meegesleurd. Ze kunnen zelfs voldoende geïnspireerd zijn om hun eigen reis te beginnen.

Omdat onze gezondheid en ons welzijn zo met elkaar verbonden zijn, zal een gelukkiger persoon waarschijnlijk ook fysiek gezonder zijn, succesvoller zijn in zijn carrière en een positieve en gedenkwaardige impact hebben op de mensen om hem heen. Dit creëert een positieve cirkel die doorgaat zolang het streven naar persoonlijke groei dat doet. En zodra de reis om het zelf te verbeteren begint, vinden de meeste mensen het zo lonend dat het een levenslange passie wordt die duidelijk is voor de mensen om hen heen.

Middelen voor persoonlijke groei

Uitzoeken waar je moet beginnen, kan moeilijk zijn. Maar als je de bovenstaande suggesties hebt opgevolgd om aan de slag te gaan, heb je waarschijnlijk een goed idee van waar je aan wilt werken. Bij de Succeswinkel helpen we je graag met het vinden van jouw passie, wat écht bij je past en waar je wél lekker op je plek zit. We zijn geen loopbaan coach, we coachen namelijk niet.

Wat we dan wel doen? We geven je dat laatste duwtje dat je nodig hebt om je gedrag te veranderen. We vinden samen de dingen die je nu doet die een negatief effect op je hebben. En samen zoeken we naar de dingen die moeten veranderen en hoe je die gemakkelijk kan veranderen. Neem contact met ons op voor meer informatie. We vertellen je graag meer over onze begeleidingsmethodiek en de garanties die er bij komen. Een telefoontje met Sylvia (eigenaresse van de Succeswinkel) is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Dus wat houdt je nog tegen?