Je hebt een leuke baan bij een goede werkgever met een goed salaris en toch ben je onrustig. Of je weet dat je niet op de goede plek zit en/of niet bij de juiste werkgever. Wat ga je doen? Van baan veranderen, maar naar wat dan? Je gaat eerst eens kijken wat voor vacatures er zijn in het vakgebied waar jij al werkzaam bent. Dat voelt vertrouwd en dat zal ook wel het beste bij jou passen. Je hebt het immers niet voor niets gekozen, toch?
Dan ga je kijken waar deze vacatures beschikbaar zijn, want ver reizen is misschien geen optie. Misschien zijn er nog wat andere criteria belangrijk voor je, zoals branche of de grootte van het bedrijf. En als je dat op een rijtje hebt, ga je zoveel mogelijk solliciteren. Maar heb jij jezelf wel de vraag gesteld of je nog gelukkig bent met het werk dat je doet? Wat zou je eigenlijk het liefst willen doen? Ik heb geen zin meer om te werken…
De dagelijkse sleur die je ongelukkig maakt
Als je jezelf de vraag stelt wat je het liefst zou willen doen, kom je er misschien wel op uit dat je geen zin meer hebt om te werken. Elke dag dezelfde sleur: opstaan, naar je werk toe, achter je bureau plaatsnemen, je werkzaamheden doen, sociaal actief bezig zijn met je collega’s tijdens de koffiepauze, verder met je werk, lunchen en misschien even naar buiten, werken, misschien nog een pauze en dan mag je weer naar huis. En dit nog de komende ….. (vul zelf maar in) jaar. Helaas kan je niets met de conclusie dat je niet meer wilt werken, omdat er nog steeds geld verdiend moet worden. Je gaat dus met een ongelukkig gevoel maar weer door met het leven.
De conclusie die je getrokken hebt dat je eigenlijk niet meer wilt werken is misschien niet helemaal de juiste conclusie. Want wat ga je dan doen als je niet meer hoeft te werken? Ook het sociale contact wordt minder en er komen nog weinig uitdagingen op jouw pad. Waarom wil je van baan veranderen?
Er zijn verschillende redenen te noemen waarom je van werk zou willen of misschien wel zou moeten veranderen:
- Je voelt je niet gewaardeerd door jouw leidinggevende of het salaris vind je niet voldoende voor wat je allemaal doet voor het bedrijf. Dit kan je onzeker maken of misschien wel boos. Ga jij dan nog wel met plezier naar je werk of zie je elke dag er tegenop?
- Je hebt niet meer de juiste functie. Inmiddels heb je al zoveel geleerd, dat jij uit je functie gegroeid bent. Je kunt veel meer, maar kan dat niet toepassen. Is het werk dan nog wel een uitdaging voor je en ga je elke ochtend nog gemotiveerd naar het werk?
- Je kunt de werkdruk niet meer aan. Na elke werkdag kom je heel erg vermoeid thuis, waardoor je op de bank ploft en niets leuks of nuttigs meer kunt doen. Het enige dat je eigenlijk nog doet is opstaan, werken en slapen. Je hebt dus geen tijd meer voor jezelf. Is dit wat jij werkelijk wilt?
- Je praat alleen nog maar negatief over je werk. Je kunt er gewoon niets positiefs over zeggen. En je collega’s zijn niet leuk of de bedrijfscultuur past niet meer bij je. Of je hebt eigenlijk gewoon geen interesse meer in wat je doet op je werk en loopt daardoor alleen maar te klagen. Wordt jij hier zelf vrolijk van?
- Je baan past niet meer bij je privésituatie. Je gaat samenwonen en je wilt ook tijd vrijmaken om gezamenlijk dingen te ondernemen of je hebt een kindje gekregen en wilt minder gaan werken. Hoe ga je hiervoor zorgen als jouw functie dat eigenlijk niet toelaat?
Je bent toe aan totaal iets anders en vindt dat het tijd wordt om dat te gaan doen wat jou echt gelukkig maakt. Maar wat is het nu dat jou echt gelukkig maakt? Welke baan past bij mij? Het is tijd voor een betere zelfkennis, persoonlijke groei en een goede blik op jouw intrinsieke motivatie!
Van baan wisselen, maar wat?
Door te kijken naar bovenstaande redenen om van baan te veranderen, krijg je al meer inzicht in wat je niet meer wilt. Dan is het natuurlijk de vraag wat je wel wilt. Je gaat niet alleen kijken naar welke baan bij jou past, maar ook binnen welke werkomgeving jij jezelf prettig voelt. Waar ligt jouw kracht en passie. Kijk niet alleen naar welke diploma’s je hebt gehaald en wat jouw werkervaring is, maar kijk breder. Misschien is het wel tijd om compleet iets anders te doen.
Toen ik studeerde vond ik verschillende soorten beroepen heel erg leuk, maar op dat moment moest ik een keuze maken. Je kunt erover nadenken om nu te kiezen voor dat andere beroep dat jouw toen ook aantrok. Het kan zijn dat je daarvoor eerst een studie moet doen. Je kunt er ook over nadenken of je weer voor een baas wilt werken of dat je als zelfstandige een toekomst opbouwt.
Hoe kom ik er achter welk werk bij mij past?
Samen met jou ga ik kijken wat jouw (aangeboren) talenten zijn. En hoe die talenten zich verhouden binnen de omgeving die bij jou past. We gaan terug naar de herinnering van jouw jeugd om zo erachter te waar jij jezelf prettig bij voelde of juist niet. Die herinneringen geven namelijk aan wat jij eigenlijk zoekt voor jezelf. Hierdoor ga jij dan ook passende werkzaamheden doen binnen de juiste werkomgeving en -sfeer.
Ik werk met de Quaning-methodiek en 1-op-1 begeleiding. In een periode van maximaal 7 weken met 7 sessies krijgen wij helder wat jouw rode draad is, wat jouw talenten zijn. Je zet exact die stappen die nodig zijn om dit helemaal tot een succes te brengen. Bij Quaning wordt ook gebruik gemaakt van de Quaning Communicator. De software zorgt ervoor dat een 3de partij meekijkt die objectief is en niet de eigen ervaringen, gedachten en gevoelens van de coach meeneemt.